O2e

Hoe te geheugengebruik controleren op Linux - en UNIX - servers

Unix is ​​een besturingssysteem van de computer ontwikkeld door een team van medewerkers bij AT & T werken bij Bell Labs in 1969. Uitgebracht in 1971, werd het overgenomen door Novell in 1994 en later overgebracht naar The Open Group. Unix heeft een Single UNIX Specification wereldwijd geïmplementeerd en alleen die systemen die aan deze norm voldoen mogen het handelsmerk te gebruiken. Andere systemen zijn mogelijk genoemd Unix-achtig, zoals Linux.

De Unix operating systemen worden gebruikt in werkstations en servers en zijn ontworpen om draagbaar, kunnen gelijktijdig meerdere taken uitvoeren en worden gebruikt door verschillende gebruikers op elk moment.

Linux is een afgeleide van het Unix besturingssysteem van de computer waarvan de ontwikkeling is een van de meest populaire voorbeelden van de gratis en open-source software alliantie. De Linux naam kwam van Linus Torvalds, die oorspronkelijk het programma schreef in 1991. Vandaag de dag is het Linux-systeem in de volksmond gebruikt van embedded systemen zoals die gebruikt worden in smartphones, tot supercomputers zoals de Jaguar, 's werelds snelste supercomputer (vanaf november 2009) wordt gebruikt door het Oak Ridge National Laboratory en de binnenkort te verschijnen (2011 ) Sequioa door IBM, zei tegen 's werelds meest krachtige supercomputer te zijn. Linux is ook de basis voor de server en software combinatie van LAMP (Linux, Apache, MySQL, Perl / PHP / Python), een favoriet van ontwikkelaars en de meest voorkomende platform voor web hosting diensten. De Linux-distributie is ook overgenomen door diverse landen. In 2008, bijna 60% van alle webservers draaien op Linux.

Geheugen is een van de meest belangrijke bronnen op een server

Geheugen is een van de meest belangrijke bronnen op een server. Het zorgt voor de snelle en onbelemmerde werking van het systeem. Het is daarom van essentieel belang voor een server om voldoende beschikbaar geheugen, met name die servers die worden gebruikt voor database-en web hosting hebben.

Een Unix-of Linux-server verdeelt al het beschikbare geheugen voor administratie-en andere programma's die op de server en laat slechts een buffer van ongeveer 5 megabytes. Als dit gebeurt moet u controleren welke middelen hamsteren of met behulp van een veel server geheugen. Er zijn verschillende tools en commando's beschikbaar zijn voor de beheerder om deze te controleren. Hier is wat je moet doen:

Hoe te geheugengebruik controleren op linux - en UNIX - servers. Free-m of vrije (ruimte)-m.
Hoe te geheugengebruik controleren op linux - en UNIX - servers. Free-m of vrije (ruimte)-m.

1. meminfo. Dit commando geeft je alle informatie over het geheugen van uw server gebruik. Om dit commando te gebruiken typ je gewoon cat / proc / meminfo.

2. gratis. Dit commando geeft de totale hoeveelheid gebruikt en vrij geheugen, swap geheugen en de buffers die door de server kernel. Om dit commando te gebruiken, typt u de volgende extra opties:

  • free-m of vrije (ruimte)-m. Dit zal u toelaten om uw fysieke geheugen in megabytes te zien.
  • free-m-t of vrije (ruimte)-m (ruimte)-t. Dit commando is bijna hetzelfde als de vorige, maar voegt een andere lijn aan te tonen u het totaal, alsmede de totalen voor de gebruikte en vrije geheugen.

Geheugen is een van de meest belangrijke bronnen op een server.
Geheugen is een van de meest belangrijke bronnen op een server.

3. vmstat. Wanneer je dit commando gebruikt, zal uw server geeft je een verslag over processen, paging ruimte, swap, cache, buffer en vrij geheugen, activiteit van de schijf IO, vallen, onderbreekt, context switches en de activiteit van je centrale verwerkingseenheid.

4. top. Met deze opdracht geeft u een real-time overzicht van uw systemen als het wordt uitgevoerd. Dit zal u een samenvatting en een lijst met beheerde taken uitgevoerd door de Linux / Unix-server kernel. Het zal ook tonen u de informatie over de gebruikte en vrije fysiek geheugen, swap geheugen en buffers en cache geheugen.

5. ps aux. De letters ps staan ​​voor process status. Wanneer u deze opdracht typt in de command shell, ziet u een weergave van alle lopende processen en programma's die op de server en hoeveel geheugen deze worden gebruikt. Met dit commando kunt u het percentage van het geheugen bron wordt gebruikt door taken en programma's en in staat zijn om die hog veel geheugen en controleer ze te identificeren.

De bovenstaande commando's zullen in het algemeen voor de meeste servers die op Unix en Linux operating systemen en hun varianten.